U zhvillua në Durrës  takimi i organizuar nga Ministria e Shëndetësisë, me pjesëmarrjen e Kryeministrit z. Edi Rama, Ministrit të Shëndetësisë z. Ilir Beqaj, Drejtorit të Përgjithshëm të Fondit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor z. Erion Manohasa. Të pranishëm ishin mjekë, personel spitalor, punonjës të shëndetësisë dhe pacientë.

600 mijë shqiptarë, nga fillimi i këtij viti do të marrin falas ilaçet nga gjithë lista e ilaçeve të rimbursueshme. Ata janë qytetarë të pasiguruar, të cilët janë në vështirësi dhe që deri dje duhet të paguanin me para në dorë, te gjitha barnat e përshkruara nga mjekët – një hap i rëndësishëm ky, drejt rilindjes së shëndetësisë përmes mbulimit universal dhe shëndetësisë falas për të gjithë.

Ministri i Shëndetësisë Beqaj, duke evidentuar se ka ende shumë për të bërë, sidomos në lehtësimin e barrës administrative dhe burokratike, theksoi se shndërrimi i sektorit të shëndetësisë i ndodhur në 4 vjet është në drejtimin e duhur duke renditur disa arritje si zbatimin e programit të kontrollit bazë shëndetëtsor të përvitshëm për këdo në moshën 35 – 70 vjeç, pa dallim i siguruar apo i pasiguruar duke ofruar falas mundësinë e 44 analizave të ndryshme mjekësore, vizitat tek mjeku i familjes e mundësuar falas për këdo. Për të pasiguruarit vizitat dhe ekzaminimet te mjeku specialist kanë pagesa thjesht simbolike nëse ndiqet sistemi i referimit. përdorimi sa më shtrirë i shëndetësisë elektronike me karten e shendetit on line, receten elektronike. Që nga janar 2017, edhe barnat me rimbursim mund t’i marrë kushdo kur mjeku i familjes i përshkruan ato. Të gjithë ata që jetojnë në Shqipëri, rreth 2,9 milionë vetë, janë të barabartë në sistemin shëndetësor të vendit. Nëse në 2013 shpenzimet publike për shëndetësinë financonin më pak se gjysmën e shpenzime totale për shëndetin, tani financojnë rreth 60 %. Synimi ynë është që shpenzimet publike të mbulojmë të paktën 2/3 e shpenzimeve totale për shëndetin.

Drejtori i Përgjithshëm i Fondit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor Erion Manohasa  përmendi se informatizimi i shërbimeve shëndetësore, ka qëne një faktor i rëndesishëm për aplikimin e nje standarti te ri ne sherbimin ndaj qytetareve. I kemi besuar teknologjise dhe inovacionit, për të bërë hapin e madh në menaxhimin e sistemit, transparencën me publikun dhe shpejtësine e sigurinë e shërbimit. Vitet e fundit kanë sjellë dhe po sjellin aplikimin e një vizioni të ri, që synon afrimin e shërbimit tek qytetari, shmangien e abuzimeve dhe kontrollin aktiv dhe te vazhdueshem mbi te gjitha hallkat e sistemit të shëndetësisë.

Zgjerimi i shërbimit të shëndetësor edhe tek personat e pasiguruar, shënon zbatimin praktik dhe të drejtperdrejtë të parimit të mbulimit universal shëndetesor, kur çdo qytetar fiton një të drejtë e cila deri dje ofrohej me pagesë dhe jo për të gjithe shtetasit. Ky hap pozitiv, do të rrisë numrin e shqiptarëve të cilët fitojnë aksesin mbi sistemin shëndetësor gratis, duke përmbushur jo vetëm një angazhim programor të qeverisë, por edhe duke vënë në jetë një parim të lartë humanist të shoqërive të sotme moderne: atë të shëndetësisë si një e drejtë dhe jo si një shërbim me pagesë!

Fjalimi i Drejtorit te Pergjithshem te Fondit z. Erion Manohasa

Për më tepër klikoni në link më poshtë: