Ndryshimet e propozuara në projekt-ligjin e barnave nuk cënojnë aspak sigurinë e tyre.

banner msh 20151004Në një prononcim për mediat, dhënë dje më datë 4 tetor 2015, Znj. Milva Ekonomi mes të tjerave u shpreh se ndryshimet e propozuara në projekt-ligjin e barnave nuk cënojnë aspak sigurinë e tyre.

Ato bëhen për të siguruar zbatimin e plotë të detyrimeve që Shqipëria ka nga marrëveshjet ndërkombëtare, dhe konkretisht, nga marrëveshja CEFTA-s. Dispozita e propozuar përcakton se në Shqipëri lejohen të qarkullojnë barna me origjinë nga vendet e Ballkanit, me kushtin që të jenë të RREGJISTRUARA dhe të QARKULLOJNË në vendin e origjinës.

Pra, bëhet fjalë për barna të cilat qarkullojnë në vendet e Ballkanit dhe që gëzojnë të drejtën të rregjistrohen në Shqipëri. Por proçesi i rregjistrimit të çdo bari përfshin edhe ata me origjinë nga vendet e Ballkanit, i cili i nënshtrohet rregullores së rregjistrimit të barnave të miratuar nga Qeveria shqiptare prej disa muajsh dhe që është në përputhje me standartet e BE-së për rregjistrimin dhe vendosjen e barnave në treg.

Në dy vite qeverisjeje ka një ndryshim radikal të kontrollit të tregut të barnave: nuk ka më rregjistrime brenda 1 dite pune; nuk ka më bllokim të rregjistrimit për të kufizuar konkurencën dhe mbajtuar çmime monopol. Nëse në 2013, janë bërë rreth 130 kontrolle të cilisisë së barnave, në 2014 dhe 2015 janë bërë tre herë më shumë.

Gjithashtu, Ministria e Shëndetësisë në vitet 2014 dhe 2015, ka prokuruar me tender të hapur elektronik, për nevoja të sistemit shëndetësor, barna dhe materiale mjekësore me vlerë 3,1 miliardë lekë.

Për me tepër informacion vizitoni linkun e mëposhtëm:

MSH-Lobet e farmaceutikës kanë kapur për fyti opozitën

Fondi I Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor

 

Tetori Kanceri i Gjirit

Në të gjithë botën, Tetori është muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, për të rritur vëmendjen dhe mbështetjen për sensibilizimin, zbulimin e hershëm, trajtimin, si dhe kujdesin paliativ për këtë sëmundje.

Ju mund te ulni rrezikun e kësaj sëmundje, duke ndryshuar disa faktorë si:

• Mbani dhe ruani një peshë trupi të shëndetshme;
• Kryeni rregullisht aktivitet fizik;
• Konsumoni ushqime me yndyrna të pakta;
• Konsumoni perime dhe fruta;
• Mos konsumoni alkool;
• Konsultohuni me mjekun për përdorimim e kontraceptivëve ;
• Mos pini duhan dhe shmangni duhanpirjen pasive;
• Përdorni ushqyerjen me gji për fëmijën tuaj;
• Flisni me mjekun tuaj për vlerësimin e rrezikut;

Për të rritur informimin e grave dhe vajzave rreth faktorëve të rrezikut dhe kapjes së hershme të kancerit të i gjirit lexoni në linkun më poshtë:

Tetori – Muaji i Ndërgjegjësimit për Kancerin e Gjirit

 

 

DBÇdo vit më datë 29 shtator, Organizata Botërore e Shëndetësisë në bashkëpunim me Federatën Botërore të zemrës  organizojnë Ditën Botërore të Zemrës, me qëllim kryesor të saj ndërgjegjësimin, informimin dhe edukimin e njerëzve lidhur me sëmundjet kardiovaskulare (SKV), të cilat janë shkaku kryesor i vdekjeve në të gjithë botën.

Dita Botërore e Zemrës gjithashtu, synon të promovojë masa parandaluese që zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Tema e Ditës Botërore të Zemrës për këtë vit është “Zgjedhje të shëndetshme për zemrën kudo ku jetoni, punoni dhe argëtoheni”. Pra, krijimi i mjediseve të shëndetshme për zemrën në mënyrë që, çdo njeri kudo qoftë të ketë të drejtën të bëjë zgjedhje të shëndetshme për veten në çdo mjedis në të cilin jeton, punon apo luan, që të reduktohet rreziku për të patur semundje kardiovaskulare apo goditje në tru.

Sëmundjet kardiovaskulare shkaktohen në përgjithësi nga kombinimi i një sërë shkaqesh të përbashkëta e të shumta, duke filluar me karakteristikat social-biologjike si: presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, mbipesha dhe obeziteti, diabeti apo faktorët e mënyrës së jetesës si dieta jo e shëndetshme, duhanpirja, mungesa e aktivitetit fizik, konsumi i shtuar i alkoolit, të cilat rrisin probabilitetin për të pasur një problem të enëve koronare apo cerebrovaskulare.

Parë në këtë këndvështrim, shumica e SKV-ve janë shkaktuar nga faktorë të rrezikut që mund të kontrollohen, trajtohen ose të modifikohen. Sot në botë, të gjithë ekspertët e shëndetësisë besojnë se SKV-të janë dukshëm të parandalueshme, duke evituar një numër të madh vdekjesh të parakohshme. OBSH-ja përllogarit se, të marra së bashku, uljet modeste të tensionit të gjakut, obezitetit, kolesterolit dhe përdorimit të duhanit në të gjithë popullsinë, mund të përgjysmojnë dukshëm sëmundjet kardiovaskulare.

Për më tepër informacion vizitoni linkun  29 Shtator, Dita Botërore e Zemrës

 

Më 26 shtator organizohet Dita Botërore e Kontracepsionit, e lançuar qysh në vitin 2007, si një fushatë mbarë botërore për një botë ku çdo shtatzëni të jetë e dëshiruar.

Misioni i saj është të përmirësojë ndërgjegjësimin mbi kontracepsionin, për të  mundësuar që çdokush të bëjë zgjedhje të informuara lidhur me shëndetin seksual e riprodhues, për të pakësuar numrin e rritur të shtatzënive të paplanifikuara dhe aborteve.

Promovimi i planifikimit familjar për të siguruar përdorimin e metodave të preferuara kontraceptive për gratë dhe çiftet është thelbësor për të siguruar mirëqenien dhe pavarësinë e grave, duke mbështetur shëndetin dhe zhvillimin e komuniteteve.

Planifikimi familjar lejon çiftet të kenë numrin e dëshiruar të fëmijëve dhe të përcaktojnë distancën midis shtatzënive, duke përdorur metoda kontraceptive.

Gjithashtu planifikimi familjar me metoda kontraceptive  parandalon shtatzënitë merreziqe shëndetësore,  redukton vdekshmërinë foshnjore, parandalon HIV/AIDS, ndihmon në fuqizimin e njerëzve dhe rritjen e arsimimit, redukton shtatzënitë tek adoleshentët, ngadalëson rritjen e popullsisë

Në Shqipëri shërbimet e planifikimit familjar kanë filluar me liberalizimin e abortit në prill 1991 dhe aktualisht, në sistemin shëndetësor publik, janë të shpërndara në të tre nivelet e   kujdesit shëndetësor.

Për më tepër klikoni në adresën: 26 Shtator, Dita Botërore e Kontracepsionit- IShP

 

Tiranë, 17/09/2015 – Ministri i Shëndetësisë z. Ilir Beqaj inspektoi sot (17/09/2015) disa farmaci në kryeqytet, ku ndoqi nga afër zbatimin e betejës së shpallur në fillim të shtatorit të Qeverisë kundër informalitetit në përgjithësi, dhe në sektorin e kujdesit shëndetësor në veçanti.

“Do të doja të shfrytëzoja këtë mundësi për t’i bërë thirrje të gjithë qytetarëve që kanë jo vetëm detyrimin ligjor por edhe angazhimin qytetar, për të kërkuar në çdo aktivitet ekonomik kuponin tatimor, edhë në farmaci edhe në njësi të tjeta të shërbimit shëndetësor në çdo sistem, perfshirë vizitat dentare apo ekzaminimet laboratorike e imazherike”- u shpreh ministri i Shëndetësisë.

Z. Beqaj e vuri theksin te rëndësia e zbatimit të ligjit në mënyrë uniforme, në mënyrë që të mos mbetet jashtë sistemit fiskal asnjë shërbim shëndetësor që paguhet nga qytetarët.

“Përpos detyrimit ligjor, unë besoj se është një nevojë e domosdoshme të formalizohet çdo shërbim, pasi kështu mund të krijohen shumë më tepër të ardhura, të cilat do të përdoren për përmirësimin e ndjeshëm të shërbimeve publike që njerëzit kanë nevojë, përfshirë edhe kujdesin shëndetësor, si dhe për të përmirësuar shpërblimet dhe pagat e punonjësve publik të shëndetësisë”, tha ministri i shëndetësisë.

Ky aksion është në vazhdën e inspektimeve kundër informaliteti në njësitë e shërbimeve shëndetësore dhe vjen pas thirrjes publike te Kryeministrit Rama me aktorët e interesit në fushën e shëndetësisë, për formalizimin e shërbimeve, në mënyrë që të arrihet gradualisht në angazhimin madhor të Qeverisë, për shërbime shëndetësore.